KARMUN

A Model United Nations, vagyis az ENSZ-modell oktatási szervezetként (MUN, amely egyidős az igazi ENSZ-szel) azt a célt tűzte maga elé, hogy olyan fórumot teremtsen a világ diákjai számára, ahol gondolatokat cserélhetnek az aktuális nemzetközi kérdésekről, és közben elsajátíthatják a diplomácia alapjait és fejleszthetik vitakultúrájukat.
Az ENSZ-modell gyűléseknek kialakult szabályrendszere, forgatókönyve van, csakúgy, mint magának az ENSZ-nek; a résztvevők bizottságokban – például Biztonsági Tanács, Leszerelési Bizottság – vitatják meg a világ aktuális, nagyon is valóságos problémáit. Az igazi kihívás a diákok számára az, hogy nem saját országuk, hanem egy másik ország álláspontját, érvrendszerét kell, hogy képviseljék. Ez a nézőpontváltás kiváló alkalom a rugalmasság, a megértés gyakorlására és egy másik nemzet megismerésére is.

2005-ben került sor Budapesten az első M.U.N. programra: a Karinthy Frigyes Gimnázium vállalkozott arra, hogy a világszerte ismert konferenciasorozat következő ülését megrendezze – először Magyarországon (innen a konferencia magyarországi elnevezése: Kar-MUN). Gimnáziumunk tanulói már a kezdetektől fogva részt vesznek a KARMUNon, kezdetben Gottesman Dávid, majd Sátai Tamás akkori diákjaink vezetésével. Az idei karmunosok: Kerekes Zsófia Oláh Zsófia, Sinkovity Dóra, Fülöp Tímea és Pilisi Rita.

Az idei konferencia fő témája a világgazdasági válság volt, diákjaink Franciaország képviselőiként szerepeltek. Szerbiából gimnáziumunkon kívül az újvidéki Isidora Sekulić Gimnázium diákjai vettek részt a konferencián.
Hagyományosan a Parlamentben Főrendházi Termében nyitják meg az ülésszakot, a Franciaországot képviselő diákok expozéját Kerekes Zsófia tartotta. Napközben szekcióüléseken vitatták meg az aktuális problémákat (természetesen angolul) – esténként pedig bulival zárták a napot.

Kategória: 2009/2010, 2009/2010, Hírújság, Képgaléria Címke: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Archívum