Vermes Lajos emlékére

Nagybudafalvi Vermes Lajos 1880-ban, 14 évvel az első újkori olimpia előtt megszervezte a palicsi olimpiai játékokat. Pénzt és energiát nem sajnálva. Bele is bukott… A sportjátékokat télen és nyáron is megszervezték, egészen 1914-ig, a háború kitöréséig. Vermes Lajos volt a Szabadkai Torna-Egylet megalapítója is. Neki állítottunk emléket a Vermes Lajos-szobában, ahol a látogatók megnézhették a fényképeit, valamint egy burleszk-szerű kisfilmet, amit diákjaink készítettek Baráth Attila vezetésével, aki valamikor szintén gimnáziumunk tanulója volt. A kisfilm szereplői:

Bednarik Áron, Fehér János, Halász László, Major Ádám, Nagy Nikoletta, valamint Vermes Lajos szerepében Pósa Tamás.

A film készítői: Barta Alex, Berényi Sarolta, Nagy Evelin, Paszterkó Viktor, Péter Álmos és Sótanyi Zsófia.

A bemutatón a némafilmhez, a korabeli mozik hangulatát idézve, az élő zenét Varga Brigitta zenetanárnőnk zongorajátéka szolgáltatta!

A terem berendezését Vermes Olga történelem tanárnőnk irányította, Dognar Alex szerbtanár segítségével, aki a film készítésében is közreműködött.

A szobában vívás-bemutatót is láthatott a közönség: Lazar Jaramazović, a Spartacus Vívóklub edzője tanította be diákjainkat: Csajkás Hannát és Szebenyi Zsuzsannát.

A tanórán kívüli közoktatási jellegű programok támogatása létrejött az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Balassi Intézet jóvoltából, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

Kategória: 2015/2016, 2015/2016, 2015/2016, Hírújság, Képgaléria, Videók Címke: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Archívum