Kutatók Éjszakája

Az idei Kutatók Éjszakája elnevezésű rendezvényt a Hotel Galleria központi átriumában tartották meg. Muhi Anikó tanárnő vezetésével a II.N és II.S osztály tanulói mutatták be az érdeklődőknek az őszi borospincék modellezését és a SLIME készítését.

1. Ősszel a borospincékben a must erjedésekor széndioxid gáz fejlődik, ami kitöltheti a levegőt, ezért nagyon fontos égő mécsessel, gyertyával lemenni, mivel a nagy mennyiségű széndioxid belélegzése eszméletvesztést és halált is okozhat. Ha a mécses lángja elalszik, akkor ki kell menni a pincéből a friss levegőre.
Kísérlet leírása:
Egy akváriumban különböző magasságban mécseseket helyezünk el. Az akvárium aljára szódabikarbónát öntünk. Meggyújtjuk a mécseseket, és a szódabikarbónára ecetet öntünk, így széndioxid gáz keletkezik, ami eloltja először a legalsó, majd a magasabban levő mécseseket is.

2. Tavaly egy új játék jelent meg a világpiacon, ami nagyon nagy siker aratott, ez a Slime. Csak egy gond van vele, drága, ezért mi úgy döntöttünk elkészítjük, sok próbálkozás után rátaláltunk a működő receptre :)
Kísérlet leírása:
Egy tálba illat mentes, gyermekekre ártalmatlan fa ragasztót tettünk és összekevertünk brortvahabbal, majd kevés kézkrémet, szinezéket, csillámport adtunk hozzá. Ekkor jön a titkos összetevő a borax. A masszát homogénre kevertük és így elkészült a nyúlós, de nem ragadós massza :)
A Slime akkora sikert aratott, hogy több szülő meg akarta vásárolni, illetve kérdezték, hogy iskolánk gyárt-e nagyobb mennyiségben is, mivel szeretnének vásárolni. Ebben nem tudtunk segíteni, de a receptet ingyen megadtuk az érdeklődőknek.

A csapat tagjai: Sárkány Klaudia, Szabó Blanka, Urbán Boglárka, Dévity Egon és Paulyuk Jenifer.

Kategória: 2017/2018, 2017/2018, Hírújság, Képgaléria Címke: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Archívum