X. Iskolanap

A hagyományos „kávéházi hangulatban” (kávéval, sütikkel) várta 10. születésnapját ünneplő Gimnáziumunk a vendégeit: a jelenlegi diákok és tanárok mellett meghívtuk az iskola pártfogóit, volt tanárait és az öregdiákjainkat is. A személyre szóló meghívókhoz mellékeltünk egy kitűzőt is, ami a mindenkori kosztolányisok „személyazonosítója”, rajta Kosztolányi Dezső fiatalkori arcképe és szlogenünk: REBELLIS IN AETERNUM vagyis örök lázadó.

A meghívott öregdiákok nagy része eljött, sokan „igazoltan” hiányoztak, vizsgák, egyéb egyetemi kötelezettségek miatt, vagy mint a 2004-2008-as generáció németes osztályának kiváló tanulója, Kórizs Tímea, aki éppen aznap vette át a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének Kézdi Balázs-díját, mellyel az intézet oktatói kara elismerte tanulmányi eredményeit és kutatói tevékenységét. Volt olyan régi diákunk, aki szülinapi ajándékot is hozott az ünnepeltnek: a tavaly érettségizett Povázsánszki Csilla népzenei együttesük, a Szajkó zenekar friss CD-jét (ITT hallgatható meg egy dal a CD-ről http://www.youtube.com/watch?v=eqTsAN8cNwc&feature=youtu.be).

Az ünnepi műsor az Igazgatónő köszöntőjével kezdődött, majd Dognar Alex tanár úr üdvözölte a vendégeket, elsősorban díszvendégeinket: az iskola öregdiákjait, akikkel közösen „teremtettük meg azt a közeget, amelybe tartozni lehet, ahonnan el lehet indulni, és ahová nosztalgiával vissza lehet térni” – ahogyan az Igazgatónő fogalmazott.
A következőkben Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szólt a közönséghez, aki gimnáziumunk megálmodója, „alapító atyja”, hiszen az ő kitartó munkájának köszönhető, hogy elindult az a folyamat, melynek végeredményeként létrejött Vajdaságban a két tehetséggondozó gimnázium – ő volt az, aki meggyőzte az akkori vezetőket, tisztségviselőket, hogy fogjanak össze az ügy érdekében, és így közös erővel sikerült „az álmot megvalósítani”.

„Azt szeretném – mondta beszédének végén Korhecz Tamás, – ha sok diák elhinné, hogy sok fontos elképzelésünket meg tudjuk valósítani. Ennek a gondolatnak a jegyében gratulálok. Folytassátok, ahogy eddig is.”
A köszöntőket követő ünnepi műsorban egy filmet és egy színdarabot mutattak be diákjaink. A Délvidéki kalandozások című film a vajdasági települések magyar vonatkozású kulturális értékeit mutatja be: épületek, szobrok, parkok történetét dolgozza fel. Ez egy több évre tervezett projektum első fejezete, melynek során most Szabadkán, Palicson, Horgoson, Zentán, Magyarkanizsán, Törökkanizsán, Aracson, Törökbecsén forgattak a diákok. A többórás anyagból egy kisfilmet vágtak össze tanáraik Kanyó Ervin, Fehérvári Csongor, Tolnai Varga Piroska, Novák Attila, Nagy Tibor, Mészáros Zoltán és Kincses Árpád közreműködésével.

A folytatásban a színjátszó csoport előadását láthatta a közönség: egy Esti Kornél-novellát dolgoztak fel, és vittek színre a diákok. A darab rendezője Mészáros Árpád, a felkészítő tanár pedig Tóth Ágota volt.

A kapcsolódó cikkeket itt olvashatod el:

  • GYG: Összefogással és hittel Hét Nap, 2013. április 03. Olvasd el
  • Tápai Renáta: „Isten éltessen, Dezső fiam!” Magyar Szó, 2013. március 29. Olvasd el
  • Basity Gréta: 10 éves a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium VajdaságMA, 2013. március 28. Olvasd el
Kategória: 2012/2013, 2012/2013, 2012/2013, Hírújság, Képgaléria, Videók Címke: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Archívum