Lo-fi

Hallottál már a Lo-fi stílusról?  Egyáltalán tudod mi az? Valószínűleg nem. Akkor elmondom, hogy segít a tanulásban, és hogy egy zenei stílusról van szó. És ugyebár, minden tanulónak a  zene szerves részét képezi a mindennapjainak, köztük nekem is. Csendben, háttérzaj nélkül, nem lehet semmit sem csinálni. Köztudott, hogy a TV-t is az esetek többségében azért kapcsoljuk be, hogy háttérzaj legyen, amíg otthon tevékenykedünk. Mindig kell valamilyen kis zaj a háttérbe. Ez az a mondat, ami alapján a Lo-fi működik és létezik. De vajon mit is jelent ez pontosan?
A Lo-fi a Low Fidelity szó rövidítése, magyarul: alacsony hangminőséget jelent. Ezt a szót a 60-as években kezdték el használni olyan lemezekre, amelyeknek a hangminősége gyenge és zajos volt, nem volt tökéletes, vagyis a hi-fi (high fidelity) ellentéte. De ha ez egy rossz hangminőséget jelent, hogy lett ebből egy stílus? A válasz egyszerű. Paradoxon. A mai világban mindig az a cél, hogy minden tökéletes legyen, és még annál is tökéletesebb. De ezt a tökéletességet egy idő után megunjuk, és szürreálissá válik, mivel mi magunk sem vagyunk tökéletesek. Így a zenének sem kell mindig annak lennie. A paradoxon persze folytatódik, az alacsony hangminőség a véletlen műve, nem szándékos, de miután ezt már szándékosan, beállítva használják, már nem az.
A Lo-fi a ’60-as évektől rengeteg változáson ment keresztül, de a mai változata, amiről én is beszélek, teljesen eltér az előző évekbeli jelentésétől. A mai Lo-fi a nyugodt ütem, háttérzajok, mint például kaparászás, hümmögés, esőcseppkopogás keveréke. Ezek a nyugtató ütemek kihatnak a nagyagyban a koncentrálásért felelős területekre, és így az könnyebben tud fókuszálni. Ez a nyugodt műfaj, sokaknak segít a világon a koncentrálásban, a tanulásban, vagy az elalvásban.
Ma már minden zenei platformon vannak Lo-fi stílusú zenék, amiket bárki hallgathat. Külön rádiókat találhatunk a neten, amik egyfolytában ezt engedik. You Tube-on több órás változatokat, és egész napos live-okat is találhatunk.

-Írta: Bicskei Emese, II.s


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük