Trónok harca (Tűz és jég dala 1.)

Mint már a címből is látható a Trónok harcáról lesz szó, amit George R. R. Martin írt 1996-ban. Szerintem már mindenki hallott a Trónok harcáról, ha nem is a könyvről, akkor sorozatról, vagy esetleg a képregényről. A regény a kaland, a dráma és a fantasy műfajokba tehető, bár az első könyvben nem sok fantasy elem mutatkozik meg, kivéve a kitalált világot Westerost, a Másokat (egy másik faj, szinte alig van róla szó a könyvben) és a sárkányokat (az utolsó 10 oldalon). A könyv váltott szemszögű, összesen nyolc személy szemszögét ismerhetjük meg, és ők nem mások, mint: Tyrion Lannister, Havas Jon, Daenerys Targaryen és Arya, Sansa, Catelyn,Bran és Eddard Stark (plusz egy kilencedik szemszög a prológusban).

Westeros egy középkori világ, klasszikus lovagkirályság. A cselekményt erősen inspirálta az 1400-as évekbeli Angol Királyság, a benne dúló trónharcok miatt. A történet Targaryen-dinasztia kiűzése után 15 évvel veszi fel a fonalat, amikor már Robert Baratheon a király, és éppen látogatást tesz lord Eddard Starknál, Deres és Észak uránál, hű barátjánál. A látogatás alatt kiderül, hogy a király Segítője Jon Arryn meghalt, és Robert Eddardot szeretné maga mellé a király Segítőjének. Eddard emiatt kénytelen délre, Királyvárba utaznia, és úgy dönt, hogy magával viszi két lányát, Aryát és Sansát is. Ily módon a Starkok belekerülnek a délen folyó politikai intrikákba. Eközben Havas Jon, Eddard Stark fattya úgy dönt, hogy belép az Éjjeli Őrségbe, ezzel a Fal őrzésére teszi fel életét, ami a birodalom legészakibb pontján található jégerődítmény, mely védi a Hét Királyságot a Másoktól. Daenerys Targaryen pedig a királyságtól távol a tengerentúlon készül hozzámenni a dothrakiak vezetőjéhez Khal Drogohoz, hogy ezzel a friggyel bátyja, Viserys Targaryen katonákhoz jusson, és ezáltal visszaszerezze a trónt, ami megilleti.

A könyvet azoknak ajánlom, akik szeretik a fantasyt, és a politikai játszmákat, mivel ez kiteszi a könyv kb. 90 %-át, illetve nem riadnak vissza a féltégla méretű könyvektől, mivel 896 oldalas (plusz 30 oldal függelék). Cserébe viszont kapnak egy nagyon jól megírt tartalmas könyvet. Aki pedig nem tudna betelni a könyvvel, ne csüggedjen, mivel ott van még a további 4 rész , a kiegészítő kötetek, illetve a 8 évados sorozat.

Írta: Tuvić Aleksandra, II.s


 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük