Alpha

Ez a film egy húszezer évvel ezelőtt játszódó történet, ami Keda és egy farkas  közös kalandját mutatja be.

Keda igazi nyakigláb, sovány, kissé feminin fiú, így apja, a törzsfőnök hiába látja bele az eljövendő nagy vadászt, ő annyira még nem érzi késznek magát a vadászatra és a tények is azt mutatják, hogy megérzései helyesek. Így aztán bármilyen tragikus, nem túl meglepő, amikor Keda egy balul sikerült bölényvadászat áldozatául esik. Legalábbis látszólag a kétszer is felöklelt fiú egy szakadék sziklaperemén landol, lemászni érte lehetetlen, és mivel napokig nem mozdul, társai, apjával együtt elgyászolják és hátrahagyják.Keda azonban nemhogy nem halt meg, de gyakorlatilag egy csúnya bokaficammal megúszta a támadást és az esést is, és arra ébred, hogy teljesen egyedül van a semmi közepén.

Mégis összeszedi magát, valahogy lejut a szikláról, helyreteszi bokáját, ám nem sokáig van nyugalma, egy csapat farkas ugyanis rátámad. Épphogy megússza az esetet, majd  az egyik farkast meg is sebesíti, akit társai szintén hátrahagynak. Így kezdődik lassú összeszokásuk története. Keda ugyanis nem hagyja sorsára az állatot, beköti a száját, kitisztítja a sebét, később itatja, eteti, végül megtanulnak együtt vadászni is, miközben Keda nagyjából a lehetetlenre vállalkozik haza akar jutni a télre fordult időben hegyen-völgyön át.

A történet, amint az a fentiekből kiviláglik, egyszerű, ezerszer láttuk már az eltévedt/elhagyott csapattag hazajutásának küzdelmes útját, viszont az Alfa, ha teljesen őszinte magához, akkor nem is erre vállalkozott. Ez egy kedves, állatos családi kalandfilm, és mindezeken túl látványfilm, a szó lehető legszorosabb értelmében akkor a legjobb, amikor senki nem beszél.

A kiválasztott helyszínek ugyanis fenségesek, az operatőri munka festői, a CGI pedig annyi és olyan káprázatos, hogy az egészen egyértelműen jelzi, hova tették a hangsúlyokat a film alkotói. Szédítő valódi és számítógéppel létrehozott tájakon nyargal a kamera, az északi fény rendszeres vendég, képtelenül ragyognak a színek, majd a tél beálltával a végtelen fehérség uralkodik, de akárhol is járunk a filmben, a látvány minden egyes képkockán, még az állatos akciójelenetekben is gyönyörű. Persze akad némi látványosan gépmozgású őskori állat, de ezen alighanem minden néző túl tudja tenni magát, főként, mert kárpótol a tény, hogy a főszereplő Alfát egy valódi farkas alakította. Ami stimmel is, de akármilyen vagány az ősdivat, ez a film Keda és Alfa története, rájuk fókuszál, általuk akar tanítani valamit küzdésről és barátságról, még ha a történet ki is bicsaklik olykor.

– Írta: Lassú Leona, II.s


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük